Primul pas al procesului de îndepărtare a ploșnițelor constă în eliminarea obiectelor expuse infestării.
Eliminaţi toate obiectele personale – jucării din pluş, pături, electronice şi tot ceea ce nu rămâne permanent în încăpere. Atenţie! Luaţi în considerare faptul că anumite obiecte din zona infestată pot transfera dăunătorii şi în alte zone. Este de preferat să le depozitaţi în pungi sigilate.
Îmbrăcămintea şi lenjeria de pat nu pot fi tratate cu insecticide. Ele trebuie spălate în apă fierbinte, la aproximativ 50 de grade Celsius. Dacă acestea nu pot fi spălate, este recomandat să încălziţi articolele de îmbrăcăminte şi lenjeria de pat într-un uscător pentru rufe.
Demontarea cadrelor de pat
Dezmembrarea cadrelor de pat din zonele infestate implică, de obicei, riscul de ascundere a ploşniţelor. Este foarte important să aveţi acces în aceste zone în timpul curăţării. Ridicaţi salteaua patului şi, cu ajutorul unei lanterne, analizaţi textura materialului pentru a vă asigura că nu există dăunători.
Dacă ţesătura este sfâşiată – posibil ca acesta să fie un loc în care sunt ascunşi dăunătorii – îndepărtaţi materialul din zonă pentru a-l pregătit de pulverizare. Dacă saltelele sau cadrele de susținere ale acestora sunt infestate, ar trebui să luaţi în considerare utilizarea unei huse pentru siguranţa saltelei de pat. Odată acoperită cu această husă, ploşniţele nu vor mai avea acces – nici pentru a pătrunde, nici pentru a părăsi ţesătura saltelei. Nu este necesar să trataţi salteaua sau cadrul acesteia dacă folosiţi o husă. Este recomandat să o păstraţi aplicată timp de un an.
Îndepărtaţi sertarele
Îndepărtaţi sertarele de la birouri şi dulapuri deoarece ploşniţelor le place să se ascundă în aceste zone. Întoarceţi mobilierul pentru a-l examina şi pentru a curăța toate locurile în care s-ar putea ascunde ploşniţele. Este recomandat ca toate obiectele de mobilier să fie îndepărtate de pereţi.
Curăţaţi zona
Curățați zonele infestate cu ajutorul unei perii rigide pentru a îndepărta ouăle dăunătorilor. Folosiţi un aspirator cu furtun pentru a aspira complet crăpăturile şi fisurile de pe suprafaţa mobilierului şi panourilor de pe pereţi. Aspiraţi panourile, mobila, cadrele de pat, şinele, capetele patului, cusăturile, mânerele, tăblia patului, precum şi muchiile covoarelor – în special benzile de prindere. O aspirare corespunzătoare poate curăţa în profunzime fisurile şi crăpăturile mobilierului, astfel că insecticidul va pătrunde cât mai adânc. Ploşniţele se agaţă uşor de suprafeţe, deci este recomandat să aspiraţi folosind peria aspiratorului asupra zonelor infestate, astfel încât să îndepărtaţi dăunătorii.
Atenţie! Nu este recomandat să folosiţi un accesoriu destinat curăţării părului de pe suprafeţe pentru că apare riscul de a transfera ploşniţele care se agaţă de perii acestui ataşament. După curățare, aruncați sacul aspiratorului într-un coş de gunoi aflat în afara locuinţei.
Curăţare şi sigilare
Strângeţi şi etanşaţi toate găurile prin care trec cablurile sau ţevile şi umpleţi crăpăturile pentru a reduce zonele favorabile adăpostirii.
Inspecţia ploşniţelor
Sfat: “Ploşniţa de pat” comună poate fi observată cu ochiul liber. Însă, pentru că este destul de greu de identificat, folosiţi o lupă.
“Ploşniţele de pat” adulte sunt de culoare brun spre brun-roșcat, de formă ovală, aplatizate şi au o lungime de aproximativ 8 milimetri. Construcţia lor aplatizată le face uşor de pătruns în crăpături şi fisuri. De asemenea, ouăle acestor dăunători nu sunt depozitate pe corpul gazdei (persoana care doarme în patul respectiv), ci se găsesc pe suprafeţele cu care aceasta intră în contact.
Sfaturi pentru observarea ploşniţelor:
- Inspectaţi orice zonă întunecată, izolată şi care poate fi un spaţiu de protecție pentru dăunatori.
- Analizaţi camerele învecinate zonei infestate. Chiar dacă ploşniţele nu sunt găsite, locurile în care se ascund pot fi identificate localizând petele sau materiile fecale pe care le lasă, de obicei, în urmă.
- Folosiţi un insecticid pentru a determina ploşniţele să părăsească locurile în care se ascund. Acesta ucide dăunătorii, determinându-i să iasă la suprafaţă.
Salteaua clasică şi cea prevăzută cu arcuri
Verificaţi salteaua uşor, acordând atenţie deosebită cusăturilor. Răsuciţi salteaua şi inspectaţi şi partea inferioară. Fiţi foarte atenţi la eventualele rupturi ale ţesăturilor. Inspectaţi ţesătura din partea inferioară a saltelei cu arcuri şi folosiţi o lanternă pentru a vă asigura că ploşniţele nu au pătruns în interiorul acesteia.
Cadrul patului şi tăbliile acestuia
Îndepărtaţi salteaua şi suportul acesteia verificând cu ajutorul unei lumini intermitente zonele favorabile ascunderii dăunătorilor. Ţineţi cont de faptul că “ploşniţele de pat” pot pătrunde într-o fisură la fel de subţire precum un card de credit.
Alte piese de mobilier: birouri, scaune, dulapuri etc.
Îndepărtaţi toate sertarele și pernele din mobilierul expus. Verificaţi cusăturile şi fisurile cu ajutorul lanternei. Acordaţi timp inspecţiei, ținând cont de faptul că ploşniţele sunt întâlnite frecvent în aceste zone ale unei încăperi infestate.
Pereţii şi covoarele
Analizaţi pereţii îndepărtând cablurile şi accesoriile agățate pe suprafaţa lor. Verificaţi partea inferioară a benzilor lipite pe pereţi şi a panourilor, inspectând fisurile din ipsos.
Electronicele şi alte obiecte
Din păcate, electronicele şi alte aparate similare oferă ploșnițelor un loc ideal de ascundere. Verificaţi-le cu atenţie folosind lanterna şi lupa. Îndepărtaţi aparatele dacă este posibil, iar pe cele de dimensiuni reduse sigilaţi-le în pungi speciale.
Alte sfaturi cu privire la inspecţia ploşniţelor
Materiile fecale şi urmele de sânge lăsate de aceşti dăunători, care se aseamănă cu urmele de rugină, sunt depuse pe cearşafuri şi fețele de pernă în momentul în care ploşniţele sunt zdrobite. Acestea sunt semne clare ale infestării. Dăunătorii preferă să se ascundă în fisuri pe timp de zi şi vin să se hrănească cu sângele gazdei peste noapte, de obicei în timpul somnului.
Pentru că au corpurile aplatizate, ele pătrund în crăpături extrem de mici, în special în zona patului. Ele sunt găsite în locuri favorabile ascunderii, de preferat în preajma unor surse de hrană. Chiar dacă preferă să se ascundă în apropiere, pot traversa zone largi pentru a găsi hrană.
Infestările iniţiale tind să apară în zona paturilor, însă ele ajung să se extindă în întreaga încăpere, ocupând orice zonă ascunsă sau care le oferă protecție. De asemenea, ele se pot extinde în camere sau locuinţe aflate în apropiere.
Cel mai bine este sa apelezi la o firma autorizata in dezinsectie pentru exterminarea plosnitelor
Pret dezinsectie plosnite:
Prinde reducerea lunii: doar 200 150 lei pentru serviciul de dezinsectie
Articole legate de dezinsectie plosnite
|
|
Metode de tratare a infestarii cu plosnite
Ca şi alternativă de combatere a dunătorilor prin utilizarea de substanțe chimice, aparatele de îndepărtare cu abur au devenit un instrument important în această industrie. Utilizaţi aceste aparate în zone în care sensibilitatea la produsele chimice poate reprezenta o îngrijorare, precum spitalele. Aceste dispozitive îndepărtează totodată alergenii, bacteriile, germenii şi virusurile.
vezi articolul
|
|
Ciclul de viata al plosnitelor si obiceiurile lor
Stagiile de viaţă ale unei ploşniţe sunt în număr de 3 - oul, nimfa şi adultul. Motivul pentru care au această denumire constă în faptul că infestează saltelele, ramele patului şi suporturile saltelelor. Ouăle sunt depuse de-a lungul marginilor saltelelor. De asemenea, ele pot fi lipite de suprafeţe aspre. Femelele depun până la 200 de ouă, de obicei 3-4 pe zi. Acestea sunt depuse în fisuri, crăpături şi ...
vezi articolul
|
|